Könyvek

Márai Sándor:
Négy Évszak

A könyvben Márai Sándornak a hónapokhoz írt dőlt betűs, prózai szövegét emeltem ki és minden hónaphoz egy képet készítettem. A könyv így 12 szövegből és a hozzá tartozó 12 képből áll. Az időt szerettem volna megjeleníteni. A könyv szövegéhez szorosan kapcsolódó képeket olyan igényességgel alkottam, hogy kiállítandó műként is megállják a helyüket.

Nemes Nagy Ágnes:
Egy ezüstnyárfát adj nekem
Szép Magyar Könyv 2004 Verseny
díjazott alkotása.

Néhány évvel ezelőtt kezdtem mélyebben megismerni Nemes Nagy Ágnes verseit. Megszerettem a költeményeit, olyannyira, hogy képek megalkotására inspirált. Verseit többször elolvasva kirajzolódott előttem egy fa motívumot ábrázoló könyv képe. A fa egyetemes szimbólum, gyökerével a földbe kapaszkodik, törzse az utat jelképezi, ágait az ég felé emeli. Összeköti szimbolikus értelemben az eget a földdel. A fa nekem is sokat jelent. Árnyat adó koronája, leveleinek rajzolata, vonalai, levél erezetének elágazódásai sok munkámban vissza-visszatérő elemek. A versek válogatásakor feltettem magamnak a kérdést - mire van szüksége a fáknak, hogy élni tudjanak? Levegő, hó, eső, jég, madár (ezek Nemes Nagy Ágnes verscímei) és fény, mely a naptól és a holdtól származik. A Nap és a Telehold egy szimbolikus gömbje a teljesség metaforája. A kötetben a fa és a gömb szimbóluma hullámzik végig. A könyv színvilága három szín egymást kiegészítő harmóniájából épül fel. A képek hidegszürke és kék szín-árnyalatokkal vannak kinyomtatva, a képekre passzer-pontosan ráhajlítható pauszpapíron ezüst színű nyomat látható. A könyv kötészetileg is kihívást jelentett, mert a pauszokon lévő képnek az alatta ábrázolt képpel pontosan kellett illeszkednie. A könyv 2004-ben 1000, számozott példányban jelent meg.

Turczi István:
Venus Vulivaga Játék és passió

Férfi nő testi kapcsolatáról szóló íráshoz jeleket használtam, melyek közé, ha fázisokat rajzolnánk egy absztakt animációs filmmé állna össze.

Paál Zsuzsanna: Négy évszak inspirációk, részletek Márai Sándor azonos című művéből